STRUCTURE OF WEBSITE

För att få till en strukturerad och optimerad hemsida med all den funktionalitet som jag önskade så var inte gratisvarianten av wordpress tillräcklig. Även om gratisvarianten från början var ett misstag så gav den ändå någonting positvit med sig. Jag fick möjligheten att lära mig wordpressverktyget och samtidigt testa en hel del olika teman på min blogg. Det vill säga olika mallar för hur den skulle se ut. Det första temat som jag valde var Greyzed 1.0.4 av The Forge Web Creations. Jag tröttnade efter ett tag på temat och sökte efter ett snyggare tema som skulle vara väl förberett för SEO. Efter en stunds letande på Google så hittade jag temat Intrepidity 1.5.1 av Top Blog Formula som jag starkt kan rekommendera. Jag använder temat fortfarande idag och det är ett väldigt enkelt, användarvänligt och anpassningsbart tema.

Det visade sig även i Googles verktyg för webansvariga att mina inlägg skulle börja klättra i placeringar i Googles sökresultat efter att jag installerat temat. I verktyget för webansvariga kunde jag även läsa av prestandan på min hemsida Spelsajten. Det visade sig att laddningstiden var relativt lång. Verktyget visualiserade att det tog i genomsnitt 10 sekunder i snitt per sida att ladda vilket inte alls var bra. Helst ska man ligga på en laddningstid på omkring 3-4 sekunder för att det ska indikera på att hemsidan mår bra. Detta gjorde att jag fick justera Spelsajten på en rad olika punkter för att den skulle bli snabbare.

1. Endast ett inlägg på startsidan
Jag valde att presentera endast ett inlägg från min blogg på startsidan. Det vill säga det senaste skrivna inlägget. Jag valde istället att återge informationen av mina 10 senaste inlägg som länkar i högerspalten under kategorin arkiv. Sammanfattningen av detta är att när startsidan laddas av Spelsajten så är det endast ett inlägg som behöver läsas in istället för 10 som jag hade från början.

2. Bort med javascript
Jag valde att ta bort alla banners som innehåll javascript och som gjorde uppslag mot andra sidor. Javascripten gjorde att det tog längre tid för sidan att ladda eftersom informationen skulle hämtas från andra sajter och därefter presenteras på min sida. Det låter avancerat med javascript men det är väldigt enkelt att använda då man får färdig kod från sin affiliate partner, i det här fallet från spelbolagen. Det är i princip bara att klippa koden från ditt affiliateverktyg och därefter klistra in det i WordPress där det finns färdiga widgets som kan hantera detta.

3. Komprimera bilder
Att komprimera bilder kan leda till att laddningstiden minskar rejält. Det finns många kb utrymme som slipper tankas över till internetanvändaren om du minskar storleken på dina bilder vilket gör att sidan laddas fortare då det är mindre datamängd som ska slussas över internet.

Detta var några åtgärder som jag vidtog för att höja prestandan på Spelsajten och jag kunde efter detta se hur laddningstiderna förbättrades avsevärt i googles verktyg för webbansvariga vilket i sin tur ledde till fler och fler besökare till spelsajten. Nedan presenteras ett avsnitt ur ett diagram som visar laddningstiderna för Spelsajten. I Googles verktyg för webbansvariga heter verktyget webbplatsens prestanda.

webbplatsens prestanda

Man kan se att i slutet på december så tog det i genomsnitt ca 10 sekunder att ladda en sida och efter mina förändringar enligt ovan så fick jag alltså ner laddningstiden till omkring 3-4 sekunder.

I googles verktyg för webbansvariga kan man i detalj se vilka sökord som använts av internetanvändaren/besökaren för att hitta till Spelsajten. Man kunde efter mina åtgärder se att varje sökord rankade högre i sökresultaten. Bilden nedan är en skärmdump för hur det ser ut där gröna siffror indikerar på att ett specifikt sökord förbättrat sin placering i Googles sökresultat och därmed visas allt oftare.

Google analytics sökord

Blå stapel = Visningar av Spelsajten i googles sökresultat
Gul stapel = Antal klickningar på Spelsajten i sökresultaten

Google analytics visningar

Man kan se en markant skillnad i början på 2011 då jag optimerade spelsajten. Tänker man inte på dessa detaljer från början så tar det lite tid att gå igenom och åtgärda men jag lovar er att det är värt den tiden. Det är inte bara prestandan på hemsidan som påverkar placeringen i sökresultatet utan det gäller även att sajten är optimerad så att Googles sökmotor lättare kan läsa den. Till att börja med så skapade jag en webbplatskarta för att få mina inlägg indexerade av googles sökmotor. Till min hjälp för att skapa webbplatskartan så använde jag ett plugin som heter Simple XML Sitemap.

Det är även viktigt att tänka på när man skriver sina inlägg att man delar in dem i kategorier. Kategorierna bestämmer du själv och på Spelsajten har jag valt kategorier som t.ex Premier League 2010/2011, Serie A, Unibet, NordicBet, Bet365, Heta Erbjudanden, Spelsajten informerar osv. För varje inlägg som jag skriver så är jag väldigt noga med att ange rätt taggar och aldrig mer än 5 taggar per inlägg.

Det är en hel del att tänka på när det gäller sökoptimeringen men jag känner själv när det gäller Spelsajten att jag lyckats rätt så bra. När du väl har strukturen på plats så är det bara att skriva på och skriva mycket för att du ska öka besökarantalet till din hemsida.

Läs mer om hur jag gick tillväga för att bearbeta hemsidans innehåll